Er integrerede solceller en dårlig forretning?

Er integrerede solceller en dårligere forretningVi har tidligere skrevet om, hvordan integrerede solceller kan bevare din boligs arkitektur og samtidig er pænere end de almindelige solceller der monteres ovenpå taget. En af de store ulemper ved integrerede solceller er dog, at staten ikke vil give de samme skattefordele, hvilket økonomisk betyder en større investering for forbrugeren. Du skal derfor være opmærksom på, hvilken type solcelleanlæg du vælger til huset, hvis du ønsker at gøre brug af skattefradraget. For at kunne udnytte skattefradraget, står det i reglerne, at solcellerne skal monteres på skinner. Men betyder det så at det en dårlig forretning at investere i arkitektoniske solceller?

Dit fradrag forsvinder med arkitektoniske solceller

Den primære årsag er, at de tag-integrerede solceller i skattemæssig forstand, ikke er et driftmiddel men derimod en installation, som du desværre ikke kan afskrive på i almindelig forstand. Du kan altså kun benytte en såkaldt skematisk ordning, og du kan f.eks. heller ikke gøre brug af virksomhedsordningen. Ifølge flere forhandlere af integrerede solceller, vil forskellen imellem de 2 typer af solcelleanlæg dog udligne sig med tiden. En beregning viste da også, at den økonomiske forskel er begrænset, da de der modtager fradraget, samtidig skal betale skat af strømmen som anlægget producerer. En sammenligning imellem de 2 solcelle-typer konkluderede, at man med skattefradraget kunne opnå en mer-fortjeneste på ca. 30.000, sammenlignet med de integrerede solcelleanlæg.

Arkitekter mener ikke man bør straffes på en flot solcelle løsning

Flere arkitekter synes det er en dårlig idé, at der findes skatteregler som er med til at afgøre, hvilken type solceller forbrugerne vælger. Det er ikke rimeligt at forbrugere der vælger en flottere solcelle-løsning straffes, bare fordi anlægget ikke lægges ovenpå taget. Der er allerede tale om en større investering for de fleste, og det skal hænge sammen på den lange bane, ligesom det skal rent økonomisk. Vil man montere et større solcelleanlæg på mange m2, bør det arkitektoniske præg vægte højt, da det ellers også kan have negative konsekvenser for husets salgsværdi.